Internationale goederenhandel, eerste kwartaal 2012. Juist de neo-liberale landen doen het niet goed.
Eerst het slechte nieuws: in alle landen die in de onderstaande grafiek worden weergegeven daalt de werkgelegenheid, behalve in Estland. Maar ook daar neemt de groei van de werkgelegenheid pijlsnel af. Een opleving van de netto export, zoals die in sommige landen plaats vindt, is dus bij lange na niet genoeg om de werkgelegenheidsproblemen op te lossen.
Dan nu: de export. Een aantal van de landen die in de economische problemen zitten hebben de ‘naief rechtse, neo-liberale agenda’ geadopteerd. Daarmee bedoel ik het idee dat je tekorten op de handelsbalans en een economische crisis kunt oplossen door de lonen te verlagen en de arbeidsmarkt (nog verder) te flexibiliseren: arbeid als goedkoop wegwerpartikel. Werkloosheid? De lonen zijn te hoog! Tekorten? De lonen zijn te hoog! Daar tegenover staat het idee dat je niet zozeer lage kosten moet hebben (de Duitse lonen zijn nog steeds niet bepaald laag) – maar ook goede producten, die je enkel krijgt met goede, gemotiveerde werknemers. Ik noem vooral de Baltische staten als landen waar men de neo-liberale agenda heeft gevolgd maar ook in Ierland probeert men dit. Werkt het? Hmmm. De handelsgegevens laten een ander beeld zien. Landen als Italië en Spanje en zeker Portugal en Griekenland doen het relatief gezien veel beter, wanneer we naar de netto goederenexport kijken. Juist de landen waar de economen tevreden over zijn doen het minder goed!
Natuurlijk bestaat de handelsbalans ook uit diensten (transport, toerisme) en inkomens. Maar het idee is toch dat vooral de goederenexport de landen uit de malaise moet helpen.Maar juist de landen waar arbeid ‘wegwerpartikel’ is doen het relatief slecht, wellicht ook doordat de exportbedrijven nauwelijks contacten met de ‘lokale’ bedrijven hebben. Daarnaast – wat helpt het om ultra lage lonen, zoals in de Baltische staten, verder te verlagen! Al met al: alweer een ontkenning van de ‘naief rechtse agenda’. Waarbij overigens de dalingen van de import natuurlijk vooral met de in elkaar geklapte bestedingen te maken hebben, en niets met de concurrentiepositie.
Bron: Eurostat