search
top

Loonstijgingen in de EU, eerste kwartaal 2012. Nederland loopt uit de pas.

Eurostat heeft de gegevens over de loonstijgingen in de EU, eerste kwartaal 2012, gepubliceerd.

* Algemeen: de loonstijgingen liggen in de meeste landen duidelijk onder de inflatie wat, zeker als we rekening houden met enige stijging van de arbeidsproductiviteit, betekent dat er geen enkele inflatieaanjagende werking van de lonen uitgaat.

* Gegevens voor Duitsland zijn niet beschikbaar op Eurostat, opmerkelijk omdat de op 25 mei gepubliceerde kwartaalrekeningen van de Duitse economie het mogeliji maken deze te berekenen. De Duitse stijging zal rond de 2,0% liggen (zie tabel 2.18 van de kwartaalrekeningen).

* Gegevens voor Griekenland zijn niet beschikbaar maar de gegevens voor het derde kwartaal van 2011 laten een daling van maar liefst 7,5% zien, die nog bovenop (onderaan?) een vergelijkbare daling in 2010 kwamen.

* De hoogste stijging werd gemeten in Estland – juist het land dat volgens de discussie hierover zo braaf het bezuinigingshandboek volgt. Mijn mening hierover: de lonen in Estland en veel andere Oostblok staten zijn zeer laag (ongeveer het niveau van Duitsland en Engeland 100 jaar geleden!) en verlaging heeft daarom niet zo heel veel zin. Op het moment dat er ergens in de economie vraag naar arbeid ontstaat zal zeker in verband met de emigratie in deze landen al snel een wat hoger loon geboden moeten worden. Dat is de echte economie, niet die uit de bezuinigingshandboekjes. Maar het blijft ironisch dat Griekenland, het schrikbeeld van de bezuinigingseconomen, een forse daling laat zien terwijl Estland juist een forse stijging laat zien.

* Nederland kent een zeer geringe loonstijging van slechts 1,3%, minder dan bijvoorbeeld in Spanje, Italie en Portugal. Tegelijkertijd daalden de detailhandelsverkopen in april met 6% (koopdagen gecorrigeerd, volume) terwijl het volume van de export in april met 6% steeg. En dat terwijl we al het hoogste handelsoverschot van de EU hebben, relatief… Meneer de Jager, de binnenlandse vraag is ook belangrijk!

Leave a Reply

top