search
top

Misvattingen over Spanje rechtgezet (1). De Spaanse export deed en doet het wel goed.

Dacht u dat de Spaanse export, gehinderd door een ongebreidelde en onverantwoorde stijging van de lonen in Spanje, het de afgelopen tien jaar heeft moeten afleggen tegen de exporten van de productiemachine Duitsland en de vloedgolf van goedkope producten uit China, zoals nogal eens verondersteld wordt in de huidige discussie? Verkeerd gedacht. Een van de meest onthutsende aspecten van de huidige crisis is hoezeer zowel de publieke discussie alsook veel economen ter staving van allerlei analyses en opvattingen gebruik maken van halve waarheden, onzorgvuldigheden, slecht gedefinieerde variabelen, onjuiste concepten en zelfs regelrechte onjuistheden. De mythe van de zwakte van (onder andere) de Spaanse exportsector is een van die onjuistheden. Zoals uit grafiek 1 blijkt heeft de Spaanse export van goederen (!) het, zowel binnen de EU als buiten de EU, zelfs beter gedaan dan de Duitse goederenexport, wat betreft de groei. Waarbij volgens bron Eurostat geldt dat: “”Goods” means all movable property including electric current.”. Diensten, zoals transport en toerisme, en inkomens verdiend in het buitenland zijn hier buiten gelaten. Desondanks: de Spaanse exporten van auto’s, machines, landbouwproducten en medicijnen (vier belangrijke exportsuccessen) deden het goed.

Wel ontwikkelde Spanje, rond 2005 en net als Ierland en Griekenland en de Baltische staten en Portugal, zeer snel zeer grote tekorten op de lopende rekening kreeg (de lopende rekening is de goederenbalans plus de dienstenbalans en de inkomensbalans). Maar zelfs, volgens de Eurostat gegevens, ook op de goederenbalans. De reden hiervoor was eenvoudig: hoewel de exporten zich florissant ontwikkelden groeiden de importen tot 2008 nog sneller (grafiek 2) en dan met name die van buiten de EU (olie, China). Wat natuurlijk kon doordat de banken Spanje (en Ierland en Griekenland en de Baltische staten) volpompten met geld. De omvang van het tekort was en is problematisch, hoewel het ondertussen aanzienlijk is verkleind. Opmerkelijk is dat de vermindering van het tekort, wat betreft de goederenbalans, vooral is veroorzaakt door een toename van de exporten buiten de EU en een afname van de importen van binnen de EU. Wat dat betreft is het, wat de Spaanse bijdrage betreft, niet zo raar dat de bestedingen in de EU op een laag pitje staan. Het goederentekort met de EU is met 42 miljard gedaald en bedraagt nu (2011) een bescheiden 6 miljard, dat met de rest van de wereld ‘slechts’ met 18 miljard en is nu (2011) nog 40 miljard. In de eerste twee maanden van 2012 is weer een kleine 2 miljard van deze 46 miljard afgegaan. Wat goed klinkt. Maar wat, als het komt door verminderde importen (de helft), natuurlijk de bestedingen onder druk zet… Met het oog op het bovenstaande en de Spaanse werkloosheid lijkt een forse verhoging van de belastingen op energie, investeringen in isolatie en het energieslim maken van de gebouwen en woningen en een verlaging van de BTW op arbeidsintensieve diensten verstandiger dan het huidige beleid.

Volgende blog: de onzin over de hoge Spaanse lonen.
P.S. – de afname van de geldhoeveelheid in Griekenland is momenteel de ‘talk of the town’. De Luxetveritas lezer/es is natuurlijk al vele maanden van deze ontwikkeling op de hoogte.

One Response to “Misvattingen over Spanje rechtgezet (1). De Spaanse export deed en doet het wel goed.”

  1. […] 1. Contrary to popular opinion and taking into account that wage costs per hour of German industry in 1996 were the highest of Europe, the relative increase of wages in Spanish industry (companies with 10 or more employees) has been quite limited. Note that in 1996 West-Germany were even higher than the average for Germany! And note that the almost 14 Euro difference between West en East-Germany did not lead to a fast development of the East-German economy: up to today East-German unemployment is quite a bit higher than West-German unemployment. All the talk about irresponsible increases in Spain seem to be overrated, surely as Spanish goods exports increased (slightly) faster than German goods exports, post 2000. […]

  2. […] Spaanse lonen in de industrie niet te snel zijn gestegen blijkt overigens ook daaruit dat, na 2000, de Spaanse goederenexport (iets) sneller gestegen is dan de Duitse. En het Spaanse loonniveau ligt ook nog steeds duidelijk onder dat van de voornaamste […]

  3. Bryon Gile zegt:

    Für den Verwendung eines Fellsattels gibt es keine unmittelbaren Beschränkungen, in Folge dessen ist er generell für alle Pferderassen zweckmäßig. Da es Lammfellsättel in verschiedensten Varianten gibt, kann er ebenfalls störungsfrei bei einem kleinen Pony eingesetzt werden. Es ist dennoch dennoch erfolg versprechend, die ungleichen Modelle der Fertiger einmütig zu kontrastieren. So zeigen die Fertiger Christ wie auch Eclipse einen angenähten D-Ring für die Aufhängung der Steigbügel an, obgleich bei per exemplum Grandeur die Steigbügel aufgeklettet werden.

Leave a Reply

top