search
top

Twaalf redenen om nu niet bang te zijn voor hoge inflatie

Nogal wat economen hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor hoge inflatie door ongebreidelde geldgroei. Denk bijvoorbeeld aan Mujagic, Eijffinger of Stark. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, kijkt daar volgens zijn speech in het Europese parlement anders tegenaan. Wie hem werkelijk goed leest merkt dat Draghi eerder bang is voor een te lage geldgroei en inflatie dan voor te veel prijsstijging. En hij heeft gelijk. Een aantal redenen waarom dat zo is:

1. De geldgroei in de Eurozone ligt al jaren achtereen beduidend onder de 4,5% streefwaarde van de ECB.
2. In de jaren voorafgaand aan 2008 lag de geldgroei natuurlijk fors boven deze streefwaarde, volgens de gegevens van de ECB zelf is deze extra liquiditeit echter al vrijwel totaal gecompenseerd door de mindere geldgroei ( en zelfs: -krimp) na 2008 en de inflatie na 2008.
3. Ook de vooruitzichten voor groei van de geldhoeveelheid zijn zeer gematigd. Zie de eerder geciteerde speech van Draghi.
4. Nu leidt geldgroei natuurlijk niet automatisch tot inflatie. Geld kan ook in kas worden gehouden, of de extra geldhoeveelheid die nodig is voor extra bestedingen faciliteert economische groei in plaats van inflatie. Dit geldt in het bijzonder in een situatie van onderbesteding, zoals die momenteel in vrijwel alle landen van de EU actueel is. Vergeet niet dat de verkopen zich in Duitsland in het eerste kwartaal zeer slecht ontwikkeld hebben, kijk ook naar alle leegstaande winkel- en kantoorpanden in de Nederlandse stadscentra, denk aan de overcapaciteit in de Europese auto-industrie.
5. Ook kan het zo zijn dat hogere prijzen tot geldgroei leiden, waarmee geldgroei niet tot inflatie leidt maar inflatie tot geldgroei. Echter, zo ongeveer de belangrijkste prijs van de economie, die van arbeid, ontwikkelt zich uiterst teleurstellend (kijk met name naar de seizoensgecorrigeerde gegevens van het laatste half jaar van 2011).
6. De besparingen van de huishoudens nemen toe, wat anti-inflatoir is.
7. De investeringen van de bedrijven en ook van de huishoudens (kijk naar de steeds gematigder hypotheekverstrekking) nemen af, wat anti-inflatoir is.
8. De werkloosheid in de Eurozone stijgt al bijna een jaar, wat anti-inflatoir is
9. Inflatie wordt vaak gedefinieerd als een stijging van het consumentenprijspeil. Let daarbij op de subtiele verschillen tussen de consumentenprijsindex en de HICP van Eurostat: de eerste is vooral een maatstaf van koopkracht, de tweede een maatstaf van winkelprijzen. Woningprijzen zitten echter niet in geen van beide maatstaven – wat betekent dat de daling van de woningprijzen niet wordt verdisconteerd in de ECB-maatstaf van inflatie. En de algemene verwachting is dat die woningprijzen nog wel wat lager zullen worden.
10. De afgelopen 4 jaren is gebleken dat de ‘kerninflatie’, de inflatie zonder energieprijzen, een veel stabielere ontwikkeling laat zien dan de totale HICP-inflatie. De ‘kerninflatie’ in de EU ligt al tijden stabiel op of net iets onder het door de ECB gewenste niveau (chart 2 op p. 7). En vooral ook Chart 1 (helaas, nummering grafieken niet consistent) op p. 71.
11. Veel van de inflatie van de afgelopen twee jaar wordt veroorzaakt door stijgingen van de BTW in verschillende landen. Deze stijgingen kennen een grens – en vallen een jaar later dus uit het inflatiecijfer (dat geeft namelijk niet het prijspeil weer, maar veranderingen van dat peil.

12. Daarnaast lijkt de omloopsnelheid van het geld gedaald te zijn. In de grafiek is de M-3 geldvariabele vergeleken met de productie in het Eurogebied. Dat is ‘vaag ‘met ‘vaag’ vergelijken, omdat niet helemaal duidelijk is of de M-3 geldvariabele daar wel de juiste voor is (hoewel wel beter dan de M-2 variabele), terwijl de tweede hands handel (bestaande huizen, marktplaats, kunt en antiek, aandelen) niet in de productie wordt meegenomen.  Ook kunnen er vertragingen zijn die langer dan een jaar duren. Toch: de geldgroei lijkt deels gedreven te zijn door een daling van de omloopsnelheid. Ik geef echter toe dat, mocht de omloopsnelheid plotsklaps stijgen, en de werkloosheid dalen, en de productie toenemen, waardoor ook de overheidstekorten dalen – er eventueel over een jaar of 5 of 6 reden zou kunnen zijn om bij voortgaande groei enige toename van de binnenlandse inflatie te verwachten. Maar laten we dan eerst de BTW maar weer verlagen.

 

4 Responses to “Twaalf redenen om nu niet bang te zijn voor hoge inflatie”

  1. De inflatie hebben we voor een groot deel al gehad.
    Alle producten onder de 100 euro zijn sinds 1998 al 3x zo duur geworden.
    Ondertussen liegt de regering en het CBS het klootjesvolk lekker voor.
    Kijk maar eens naar de goudprijs ontwikkeling en vraag je dan nog eens af of er echt geen inflatie is geweest…

  2. MerijnKnibbe zegt:

    Aha! Een dertiende reden dus, om nu niet bang te zijn voor inflatie. Verkoop je goud!

  3. via zegt:

    had numerous head aches because of the survey shit, but on this occasion it payed back :))

  4. Goud is inderdaad flink gestegen sinds 1998, is haast 4 keer over de kop gegaan.
    Zie https://www.goudnl.nl/goudprijs-grafiek voor de grafieken vanaf 1973 tot nu.

Leave a Reply

top