In 1945 was het niet anders… Een aanvulling op Reinhart en Rogoff.
Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff hebben een terecht bekende en belangrijke studie gepubliceerd over het failliet gaan van landen, ‘This time is different. Eight centuries of financial folly’ (hier een link naar een samenvattende paper).
Ons land komt er in deze studie te goed af. Volgens de gegevens van Reinhart en Rogoff (o.a. op p. 30) heeft ons land enkel na de Franse tijd een situatie van faillissement en gekend. Dat is niet juist. Ook in 1945 was dit natuurlijk het geval, met de geldzuivering en het beroemde ‘Tientje van Lieftinck’. In Muiderberg is er zelfs een standbeeld opgericht voor deze ‘default’… wat aangeeft dat het afschrijven van schulden en het ongeldig verklaren van geld of ander waardepapier niet altijd het kwaad hoeft te zijn waarvoor het nu gehouden wordt, maar zelfs zuiverend kan werken. Overigens was de geldzuivering enorm goed voor de Nederlandse banken en de modernisering van het betalingssysteem, omdat de techniek ervan vereiste dat iedereen een bankrekening moest hebben. En tot dan toe had lang niet iedereen een bankrekening.
Overigens: de schuld die direct na het Napoleontische tijdvak niet kon worden terugbetaald is uiteindelijk toch opgehoest – grotendeels door de Belgen, in de tijd dat we samen met hen 1 land vormden… Af en toe is een transferunie toch zo gek nog niet.