search
top

Bezuinigingsbeleid en exploderende emigratie: Litouwen als voorbeeld.

Na ongeveer 2004 leidde een enorme toestroom en later uitstroom van voornamelijk Zweeds kapitaal tot de vorming en het uiteenspatten van een zeepbel in de Baltische staten. Zie hier en hier. De landen hadden de keus om hun munt te devalueren – en het IMF raadde dat zelfs aan. Maar ze deden het niet, vanwege druk van Zweedse banken die hun kapitaalbelangen veilig wilden stellen (het kapitaal was teruggestroomd, de prijzen van huizen weer gedaald, maar de Baltische schulden bleven). In plaats daarvan gingen ze over tot interne devaluatie, een politiek gericht op het nog verder verminderen van de bestedingen en het verlagen van de loonkosten, in de hoop dat toenemende exporten de bestedingen weer op peil zouden brengen. Dat is allemaal bepaald nog niet gelukt. De exporten namen snel toe, maar de importen net zo goed. Wel steeg de werkloosheid nog verder, tot meer dan 20%. Daarna daalde deze weer, en snel ook. Maar dat kwam door ook een enorme stijging van de emigratie, juist van mensen tussen de 20 en de 35. Zie de grafieken. De netto emigratie steeg, in totaal, van 8.000 mensen in 2008 naar 78.000 in 2010, op een bevolking van 3 miljoen. En bedroeg in 2011 nog steeds 39.000 mensen.

Laat Wilders het niet horen… want als er een politicus in Nederland is die dit begrijpt is het Wilders: als ze daar weggaan, dan komen ze hier (of wat de Balten betreft: in Zweden, Duitsland en Finland). En daar heeft de economie groot voordeel van: dit zijn jonge, gezonde, ondernemende goed geschoolde mensen. Waarbij – en dat maakt het cynisch – het Litouwen is dat geïnvesteerd heeft in deze mensen. Zij investeren en wij profiteren. En er komen er nog wel een paar miljoen, uit Spanje, Portugal en Griekenland. Een buurman van mij werkt bij een uitzendbureau dat zich specialiseert in technisch hooggeschoold personeel. Mensen van het bedrijf zitten tegenwoordig regelmatig in Barcelona, op zoek naar de jonge, gezonde, ondernemende, hooggeschoolde mensen die op de vlucht zijn voor het bezuinigingsbeleid. Het is een (klein) deel van de oplossing voor de mensen uit de bezuinigingslanden. Maar het zal in Griekenland, met een miljoen mensen minder, alleen maar lastiger worden dom de nu al onbetaalbare schulden terug te betalen.

2 Responses to “Bezuinigingsbeleid en exploderende emigratie: Litouwen als voorbeeld.”

  1. Niels zegt:

    Typo: “En bedroef in 2011 nog steeds 39.000 mensen.”
    Moet ‘bedroeg’ zijn neem ik aan.

  2. Niels zegt:

    Wat extra komma’s in deze zin misschien: “Na ongeveer 2004 leidde een enorme toestroom en later uitstroom van voornamelijk Zweeds kapitaal in de Baltische staten tot de vorming en het uiteenspatten van een zeepbel.”

    Sorry, ben in revisie modus vandaag..

  3. […] crisis – nou ja, dat is duidelijk. Maar daarna daalde de werkloosheid inderdaad snel. Echter, zoals in een eerder blog is aangetoond: in dezelfde periode was sprake van een emigratie van 100.000 mensen. De daling van de werkloosheid […]

Leave a Reply

top