De dood van de ‘Money Multiplier’ en de extreme conjuncturele situatie in de EZ
Op deze blog hebben we herhaaldelijk de aandacht gevestigd op:
* “Een gierende vekrapping van de geldmarkt”
* “De onzin van de ‘money multiplier”
Voor de regelmatige lezer zal het dus niets nieuws zijn. Toch zeer het lezen waard: een fraai stuk hierover, dat beide gezichtspunten combineert, vandaag te vinden op alphaville: “The money multiplier is dead”. Wat is er aan de hand:
* De ECB pompt de banken vol met geld
* Maar de Noordelijke banken weten er niets beters mee te doen dan het direct weer bij de ECB te parkeren
* Terwijl de Zuidelijke baken, die mede wegens kapitaalvlucht wel geld nodig hebben, dat geld enkel bij de ECB kunnen lenen omdat de Noordelijke banken het bij de ECB parkeren.
En noch de Noordelijke, noch de zuidelijke banken lenen het door aan de huishoudens, de overheid of de bedrijven (dit klopt overigens niet helemaal in het verhaal, dat uitgaat van Europese gemiddeldes. In Zuid-Europa verdwijnt geld, in Duitsland wordt het met name door bedrijven wel degelijk geinvesteerd)
In ieder geval is de boodschap: de ECB staat machteloos. Monetair beleid om de economie te stimuleren is niet meer mogelijk. De situatie is in wezen een bizarre combinatie van een ‘credit crunch’ (banken willen niet meer uitlenen) en een ‘liquidity trap’ (bedrijven en huishoudens willen niet meer lenen). Waarbij ook nog eens komt dat het in Duitsland nog steeds geweldig goed blijkt te gaan: de werkloosheid blijft dalen, ook in november, en de banengroei, die wat was afgezwakt, werd weer hoger. Terwijl het in Spanje en Griekenland geweldig slecht gaat, en Italie gewoon slecht met alle mogelijkheid dat het daar binnenkort ook geweldig slecht gaat. ‘Geweldig slecht’ definieer ik dan als een consumptie die al 20 of 30% of (Griekenland) 40% gedaald is en een werkloosheid die ver boven de 15% uit stijgt. Terwijl de investeringen stil liggen. Even een bericht uit het veld: een buurman van mij die regelmatig in Spanje is in verband met nijverheid die aan de bouw gelieerd is (iets met poeder voor verf voor tegels) vertelde me dat het aantal goedgekeurde grotere bouwprojecten daar met 95% gedaald was, vergeleken met 2006. Van 4.500 naar ongeveer 220. Oeps.
Voor de goede orde: een ‘liquidity trap’ is hier niet gedefinieerd in het IS/LM kader, maar veel simpeler als een situatie waarin niemand wil lenen, zelfs niet tegen absurd lage rentes.
I wish to thank you for this nice read!! I undoubtedly enjoyed every little bit of it. I plan to come back and review future content. Thanks
blank hairpick slug miner mode lole weakling justis Basia