Ondanks ‘Quantitative Easing’ in UK toch daling geldhoeveelheid.
Vandaag, in de niet aflatende strijd tegen het bij sommigen nog steeds heersende idee dat zaken als ‘Quantitative Easing’ en dergelijke inflationair werken, gegevens over de groei van de geldhoeveelheid in het Verenigde Koninkrijk. De plaatselijke centrale bank aldaar voert een politiek van ‘Quantitative Easing’, wat betekent dat er geen draconische bezuinigingen nodig zijn om torenhoge renteniveau’s te bekostigen omdat de bank al uitgegeven overheidsobligaties opkoopt zodat de rente laag blijft (wie ontvangen die rente eigenlijk?). Maar leidt dat beleid tot een snelle groei van de geldhoeveelheid en daarmee tot inflatoire tendensen? Welnee! Weliswaar is de relatie tussen de geldhoeveelheid en inflatie nogal indirect, en ook ligt de causaliteit wel eens andersom, maar zelfs uitgaande van dit soort Neanderthal-monetarisme blijkt dat er geen reden is voor angst voor inflatie: de geldhoeveelheid daalt namelijk. Wanneer we de favoriete meting van de geldhoeveelheid van de ECB nemen, de M-3 maatstaf, dan blijkt dat deze hoeveelheid geld in het Verenegd Koninkrijk al meer dan een jaar aan het krimpen is… Als we dus al ergens bang voor moeten zijn, dan is het voor deflatie van het prijspeil! Overigens valt de Engelse situatie niet een-op-een naar de Eurozone te transponeren. Engeland zit in een crisis, de Eurozone ook – maar wel met uitzondering van Duitsland. Een politiek van ‘Quantitative Easing’ in de Eurozone zou, hoe wenselijk ook, in Duitsland wel tot een overspannen hoogconjunctuur en hogere prijzen kunnen gaan leiden. Maar of dat nou zo’n probleem zou zijn… Wellicht zou het juist de Euro kunnen redden doordat het kunstmatig lage Duitse prijsniveau hoger wordt!
Intussen doet de engelse regering gewoon wèl die draconische bezuinigingsmaatregelen. Niet om de rente laag te houden, want daarbij helpt de QE. De bezuinigingen door de regering dragen wel bij tot het laag houden van M3: dat zijn echte bestedingen die aan de economie ontnomen worden. Bestedingen die vaak van een type zijn dat niet makkelijk door de ‘markt’ wordt overgenomen.
Die bezuinigingspolitiek gebruikt wel steeds als motief dat ‘het geld op is’, maar dat lijkt meer een makkelijk excuus, waarbij bezuinigingen de lage lonen laag houden, terwijl degenen met een krachtig netwerk of positie in de samenleving hun verdiensten hoog kunnen houden.
I acquired what we intend, saved to my bookmarks , very decent website .