De grafiek van vandaag… Banken en de toenemende ongelijkheid van inkomens.
Zoals u wellicht weet kennen we in Nederland een royale aftrek van de hypotheekrente. Zoals u wellicht weet heeft deze aftrek, na de deregulering van de hypotheekmarkt rond 1992, ertoe geleid dat mensen meer gingen lenen, waardoor de prijzen van huizen werden opgejaagd. Prijzen die nu weer dalen. Terwijl de leningen gelijk blijven. Wat dus betekent dat de hypotheekrente niet zo goed is voor de eigenaren van de huizen – maar wel voor de banken. Die worden er wel rijker van. Hoeveel bedroeg die aftrek ook al weer, per jaar, in Nederland? Was dat in 2009 geen 11 miljard? En dat geld, dat is dus eigenlijk een subsidie voor de banken? Ja dus. Aardig is om te weten dat de financiele sector de afgelopen jaren onder meer daardoor sterk gegroeid is, afgemeten aan het aandeel dat deze sector in het BBP heeft. En dat het ook de sector is waar relatief gezien steeds hogere inkomens worden verdiend… En niet alleen in Nederland. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Kash Mansoori heeft de groei van de reele inkomens financiele sector aldaar vergeleken met het inkomensaandeel van de totp 1%. Schrik niet:
Juist. En let op:
* Het mediane inkomen in de VS (en ook in Nederland, overigens) is in deze tijd nauwelijks gestegen.
* Het is niet zo dat de inkomensstijging bij de banken de hele stijging van de inkomensongelijkheid in de VS verklaard, er kunnen meer van dit soort sectoren zijn.
Toch: het geeft te denken. Ook in de VS zijn de banken zwaar gesubsidieerd, onder andere door de enorme steunbedragen die ze na 2008 kregen en die nodig waren omdat ze te weinig eigen vermogen hadden (omdat er te hoge salarissen en bonussen waren uitgekeerd?). Net als hier. De inkomensongelijkheid is hier niet zo inefficient en ineffectief als in de VS – maar we doen ons best portable velcro climb wall rental!
greetings coming from holland boy, you really made my day with this Aeriaaeria points hack