search
top

Onwaarschijnlijke afname geldhoeveelheid in Griekenland

Verlaat Griekenland de Euro? Nee. De Euro verlaat Griekenland. Letterlijk. En inderdaad: ‘No one saw that coming’. Terwijl de inflatie in Griekenland afgelopen jaar zo’n 4% was, nam de geldhoeveelheid af met dubbele cijfers. Wat moeten we met deze gegevens – ik weet het niet. Althans – het historische precedent is natuurlijk de afname van de geldhoeveelheid in allerlei landen in de jaren dertig. Kennelijk leidt ‘jaren dertig politiek’ inderdaad tot ‘jaren dertig’ resultaten. In ieder geval: de Euro heeft gefaald, wie daar ook de schuld voor had. En dan zitten ze dus te kissebissen over een lening aan een land dat failliet is… De enige monetaire remedie is dat de ECB voor 150 miljard aan Griekse obligaties opkoopt en deze omzet in nieuwe obligaties met 50 jaar looptijd en de eerste tien jaar 0% rente (oeps, dat is wat mensen als Milton Friedman ook al voorstelden, om uit dit soort situaties te komen. En ja – de ECB is veel, veel conservatiever dan deze als zeer rechts bekend staande econoom). Of weet u wat anders? Zoals fiscaal beleid, het opvoeren van de bestedingen? Zodat mensen weer nuttig werk gaan doen, in plaats van werkloos thuis te zitten?

 

4 Responses to “Onwaarschijnlijke afname geldhoeveelheid in Griekenland”

  1. Wat dacht je van deze: BTW tarieven in Noord-Europa halveren en belastingen gerelateerd aan toerisme omlaag. Wel de vraag of BTW verlaging zich niet gaat vertalen in meer import uit ontwikkelingslanden in plaats van meer import uit Zuid-Europa, maar goed. Idee is om de handelsbalans een beetje recht te trekken.

  2. Nichol zegt:

    Wat is the betekenis van de vermindering in de groei van M1, die al in 2004 begon, en pas eindigde in 2008? Heeft dat iets te maken met de piek in M2 in 2005?

    Is dat voorstel van Friedman ooit ergens toegepast?

  3. Nichol. In de VS en VK doen ze nu feitelijk wat Friedman voorstelde, de centrale bank koopt heel erg veel bezittingen (met name staatsobligaties) op. Ook geen groot succes, want het doet niets aan de echte problemen, maar beter dan de ECB die echt destructief bezig is. ECB mag blij zijn dat men monetair beleid niet snapt anders stond Frankfurt vol met Occupy tentjes.

  4. Merijn Knibbe zegt:

    Beste Nichol,

    de geldhoeveelheid bestaat uit verschillende onderdelen: contant, betaalrekeningen, gewone spaarrekeningen, spaarrekeningen met een opzegtijd tot 3 maanden enzovoorts. De verschuiving van M1 naar M2 was vooral een verschuiving van geld van gewone spaarrekeningen naar spaarrekeningen met een opzegtermijn.

    Interessanter is wellicht dit: de geldhoeveelheid bereikte zijn top in september 2009. Daarna is de hoeveelheid contant geld nog wel gestegen, met 2 miljard, maar is de hoeveelheid geld op spaar- en betaalrekeningen met maar liefst 63 miljard gedaald – dat is dus 10.000,– per Griek. Voor een deel zal dat kapitaalvlucht zijn (en dat zullen dan vast weer de grotere bedragen zijn geweest). Maar voor een ander deel eten de Grieken hun spaarcenten op. Ze worden snel armer.

  5. […] Volgende blog: de onzin over de hoge Spaanse lonen. P.S. – de afname van de geldhoeveelheid in Griekenland is momenteel de ‘talk of the town’. De Luxetveritas lezer/es is natuurlijk al vele maanden van deze ontwikkeling op de hoogte. […]

Leave a Reply

top